Sabantui Tallinnas

Pühapäeval, 16.juunil toimus Tallinnas Tornide väljakul IV Üleeuroopaline tatari folkloorifestival Sabantui. Festival kogus kokku linnelanikke- ja külalisi, artiste ja diplomaate, paljude Euroopa riikide tatariühingute esindajaid: Poola, Leedu Läti, Soome, Saksa, Rootsi, Belgia, Tšehhi.

Tervituskõnes märkis linnapea Mihhail Kõlvart, et Sabantui, olles algselt põllutööde lõppemist tähistav pidu, kasvas üle rahvakultuuri peoks. Aga nii põld kui ka kultuur vajavad harimist, säilitamist ja arendamist.

Peokülalised osalesid Sabantui rahvuslikes mängudes- kinnisilmi pottide purustamine, kotisjooks, lusika peal muna hoides jooksmine, aja peale naelte löömine, maadlejate omavaheline jõukatsumine rahvuslikus võitluses – korešis. Festivali organiseeris Ida-Virumaa tatari kultuuriühing. Festivali toetas Tallinna linn ja Kultuuriministeerium.

Festivali avamise ajal autasustati Ülemaailmse Tatarlaste Kongressi esindajate poolt ka Lüüra liikmeid – Nurfanija Fazlijevat, Rafael Sharafedtinovit ja Marjam Malõševаt nende panuse eest tatari kultuuri arendamisel ja säilitamisel.

© 2024 Rahvusvaheline Rahvuskultuuride Ühenduste Liit Lüüra
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram